2019-07-17 09:34:54• hírek • Bede Emőke

A Szamos-piacon folytatódott a műanyag zacskók elleni kampány

Az utóbbi hónapokban-években egyre több szó esik a szinte megállíthatatlannak tűnő klímaváltozásról és a környezetvédelem fontosságáról. Az ezzel kapcsolatos kutatások rávilágítottak, hogy az emberiség egyik legégetőbb problémája jelenleg a műanyag hulladék megfelelő kezelése. Az Európai Unióban példának okáért kb. 300 millió tonnányi műanyag szemét keletkezik, és ennek mennyisége a felmérések szerint 10 millió tonnával nő évente.

Mindezeket szem előtt tartva az unió 2015-ben új irányelvet jelölt ki: ki kell vonni a forgalomból a vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrokat. Ennek értelmében Romániában 2018. július 1-től tilos ezeknek a vékony, illetve nagyon vékony falú zacskók behozatala, 2019. január 1-től pedig forgalmazni sem lehet őket. Ezen törvénnyel felvértezve, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) az elmúlt héten elindította a Mondj nemet a műanyag zacskóra nevű kampányt, melynek elsődleges célja, hogy csökkentse az élelmiszerpiacokon és a bevásárlóközpontokban vásárolt zöldségek és gyümölcsök mellé kapott zacskók számát.

 

A kampány nyitányaként július 11-én az APM csapata Békéssy Erzsébet vezetésével kivonult a szatmári 1-es számú élelmiszerpiacra, ahol úgy az eladókkal, mint a vásárlókkal arról folytatottak beszélgetést, mennyire fontos a környezettudatos vásárlás, illetve milyen alternatívákat lehet használni a műanyag zacskók helyett. Mint elhangzott, jó megoldás lehet a textilszatyor, de a fonott kosár sem rossz választás. Hogy mennyire hatékonyan lehet ezeket alkalmazni a piacon, a környezetvédelmi ügynökség munkatársai vászonszatyrokat osztottak a lakosoknak.



Július 17-én pedig újabb állomásához érkezett a kezdeményezés: a környezetvédelmi ügynökség csapata ez alkalommal a Szamos-piacot kereste fel. Békéssy beszámolója szerint a helyszínen hosszasan tanácskoztak a műanyag zacskók betiltásáról és a környezetbarát alternatívákról, majd ezt követően textil- illetve biológiailag lebomló műanyagból készült szatyrokat osztottak a jelenlevőknek. A kampány lendülete azonban nem merült ki ennyiben, ugyanis hamarosan a csapat a megye más városaiba is ellátogat, azaz újabb piacokon próbálják tudatosítani a lakosságban a környezettudatos vásárlás előnyeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: